20 januari 2011

Andning vid förlossning

Som den yogini jag är måste jag ju se gårdagens fantastiska upplevelse med förlossningsandning ur ett yogiskt perspektiv.
I yogan ses andningen som kopplingen mellan kroppen och själen. Med hjälp av medveten andning kan man hitta både kroppslig och andlig frid. Målet med yogan är att livsenergin ska kunna flöda fritt i kroppen så man ska kunna uppnå samadhi, vilket innebär att man blir ett med alltet och fullständigt närvarande i nuet. Att vara fullständigt närvarande i nuet är ju något de flesta vill under sin förlossning. Så med de stora tankarna sagt hoppas jag att du som är gravid inte helt har tappat läsningen och hoppet...

Det viktigaste inför en förlossning är att hitta sin egen väg till
kontroll och avslappning. Alla graviditeter och förlossningar ser olika ut och alla är vi olika så gå in i dig själv och försök finn det som fungerar för just Dig. Men lämna det inte åt slumpen - var förberedd!

Det finns ju få saker som sker så naturligt och automatiskt som just andningen och du ger dig själv kontroll ju mer du lär dig att själv styra din egen andning = egen kontroll under smärtan vid förlossningen.

Andningen består utav 4 faser:
1. Inandning
2. Paus efter inandning
3. Utandning
4. Paus efter utandning

Inför din förlossning kan du se det som ett mål att DU ska styra din andning, på så sätt styr du även din egen kontroll över smärta, oro, ångest, rädsla, styrka och ork. Ju bättre du andas desto mer kommer du orka. Träna på detta inför förlossningen:

# Långa lugna andetag.
# Lägg dig ner på rygg, lägg händerna på magen och lär dig känna skillnaden mellan när din inandning kommer från bröstet och när den kommer från magen. Bli medveten! (Det är redan svårt för dig som gravid att låta andningen komma från buken därför är detta extra viktigt att träna på inför förlossningen)
# Träna på att medvetet flytta din andning från bröstet till att komma från magen. Ju längre ner din andning kan komma desto lugnare och kontrollerad blir du.
# Andas in genom näsan och ut genom munnen.
# Utandningen ska vara längre än inandningen. Träna på detta!!

Precis som vid asanaträning (träning av yogaställningar) kan det underlätta att använda sig av ujjayiandning vid förlossningen. Detta gör att du koncentrerar dig på något annat än just smärtan och återigen tar kontroll över din andning och därigenom din kropp och situation. Du behåller din koncentration och fokus på ett helt annat plan - prova själv och träna på det!

Ujjayiandningen låter som en viskning och vackert havsbrus (förakta inte visualiseringens kraft!). Du åstadkommer andningen och ljudet lättast genom att viska ordet HA med stängd mun, då hittar du snart de rätta positionerna i munnen och munhålan för att åstadkomma ujjayiandningen. Prova att göra det i samband med träning, yogaövningar eller annan ansträngning som kräver fokus och mental styrka. Det funkar!

Men som alltid - det är DU som är Din bästa lärare - det är viktigast att Du hittar det sätt som fungerar för DIG!

Blogglista.se

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar