30 januari 2011

Att meditera under graviditet...

Sköna söndag brukar det ju heta och enligt mitt schema är det vilodag idag men eftersom vi var så uppbokade hela dagen igår blev det ingen träning och jag tänkte ta det idag istället. MEN... Jag lyssnar på min kropp idag och respekterar vad den säger till mig. Lyssnar Du på vad din kropp säger dig? Niclas jobbar och jag tänkte passa på att meditera medans Snäckan sover. Jag har inte mediterat särskilt länge, medvetet iallafall. Det är en konst och något, precis som allting annat, man måste öva på. Ju mer du mediterar desto bättre blir du på det. Så varför ska man meditera egentligen? För att stilla tankarna, stilla den ständiga ström av intryck, bilder, ord och ljud som hela tiden både medvetet och omedvetet forsar genom huvudet. Vi behöver en motpol av stillhet mot all den stress vi idag utsätts för i vår vardag. Särskilt vi mammor och gravida blivande mammor. Ju mer du som gravid kommer i kontakt med ditt sinne och din kropp, desto mer kontroll kommer du ha under din graviditet och under din förlossning.

Att meditera under graviditet:
  •  Stäng in dig i ett rum där du får lov att vara ostörd. 
  • Sätt dig bekvämt på golvet i lotusställningen.
  • Är du inte tillräckligt stark i ryggen att du känner du kan hålla ryggen sträckt så sitt med ryggen mot en vägg.
  • Det finns många olika metoder vid meditation, ett förslag på hur man kan börja är att sätta på lugn musik.
  • Börja med att lägga händerna på din fina mage. Känn att du använder dig av nedre del av magen när du andas, inte med bröstet.
  • När du hittat din andning börjar du fokusera på... ingenting!
  • Töm huvudet, känn hur varje tanke som flyger runt i huvudet studsar bort och försvinner. Töm töm töm...
  • Döm dig inte om du inte kan släppa tankarna, försök igen bara. Det tar tid att lära sig, ge dig själv en chans.
  • Varje gång en ny tanke kommer så släpper du den och fokuserar på din andning.
  • Andas in...
  • och ut...

Ge Dig själv 5-10 minuter i början och så kan man utöka senare ju bättre man blir. Du ska absolut inte vara rädd att sitta i lotusställningen som gravid. Tvärtom är det bara positivt och det spelar ingen roll hur stor du blir under din graviditet för de sittande positionerna och särskilt då lotusställningen är mycket välgörande för ditt bäcken. Positionen är en höftöppnare och hjälper till att öppna upp ditt bäcken och förbereda inför födseln av ditt fina barn!

Tips!
Har Du problem med knä eller ljumskar eller bara har svårt att sitta i lotusställning så kan du sitta i halv lotusställning eller i vanlig skräddarställning. Känns det fortfarande inte bekvämt lägger du in en kudde eller ihoprullad filt under varje knä som de kan vila mot. Då brukar det kännas bättre och man kan slappna av.

Namaste!

Photobucket

2 kommentarer:

  1. Tack så mycket för din fina kommentar! Påslakansetet köpte vi på Gekås i Ullared faktiskt :)

    Vilken härlig blogg du har! Hoppas att du får en riktigt fin start på veckan :) Kram

    SvaraRadera